Singletaktikk

0:00
0:00
0:21
1x

Oh no!

Your current web browser does not support native video playback :(

To fix this, upgrade your browser to the latest version of any of these browsers:

You may also be missing the Windows Media Feature Pack needed for playback in Internet Explorer. Download it from Microsoft.com
Tags: 80taktikk

Du har som kjent en hel banehalvdel som du alene må dekke på best mulig måte. Etter hver retur må du regne med å løpe til et annet sted av banen for å nå neste ball. Og ballen kan som kjent komme hvor som helst på din banehalvdel. Du bør derfor ha kortest mulig vei til alle deler av din banehalvdel uten at du glemmer noen områder. Derfor skal man etter hver retur løpe til et tenkt punkt på banehalvdelen din. Dette punktet kaller vi spillersentrum. Spillersentrum er i krysningspunktet mellom den diagonalen som går fra bakre venstre hjørne til høyre fremre hjørne, og diagonalen som går fra bakre høyre hjørne til fremre venstre hjørne. Da står du på et punkt som er cirka like langt fra alle hjørner på din banehalvdel.

Vi forutsetter at motstanderen din også ser fordelen av å løpe til spillesentrum etter at han og hun har returnert ballen. Du vet derfor sannsynligvis hvor din motstander står. Ut fra dette kan vi se to ting som hensiktsmessig:

Unngå å spille ballen i eller over motstanderens spillesentrum. Ballen blir da lett å nå for motstanderen.

Spill ballen mot hjørnene, enten hjørnene foran ved nettet eller bak ved hjørnene på baklinja. Da må motstanderen bevege seg bort fra spillersentrum og banen blir mer åpen for å plassere neste ball. Motspilleren vil også da måtte løpe lengre, enn hvis du plasserer ballen rett foran eller rett ut til siden for han eller henne.

Er motstanderen ikke klar i spillersentrum når du slår ballen, bør valget ditt av retur være annerledes.

Spill ballen lengst bort fra motstanderen. La motstanderen løpe og slite.

Er du presset, prøv å vinne tid. Blir du presset, bør du spille såkalt defensivt. Det vil si at du prøver å spille høye lange baller slik at du får tid til å komme deg tilbake til spillesentrum. Hvis ikke du gjør dette, vil du under hele ballvekslingen være på etterskudd, og tilslutt sannsynligvis tape ballvekslingen.

Er du tidlig på ballen, spill for å avgjøre den. Det er nå du skal spille flate clear, bratte, kjappe dropper eller smashe, såkalt offensivt. Er du tidlig på ballen må du prøve å avgjøre den, og uansett ikke gi motstanderen tid til å komme inn i spillet igjen. Dette virker kanskje selvsagt, men det er ofte langt mellom teori og praksis på dette området. Man må derfor lære elevene til å tenke på banen, slik at de ikke spiller sakte baller når de er på offensiven og motsatt.

Finn motstanderens svakheter og spill bevisst på disse. Å spille ut i backhandhjørnet er et velbrukt eksempel på dette. Her må motstanderen enten spille backhand eller round the head slag noe som ikke er de flestes favorittslag. Men dette er bare et eksempel. Det kan være svakheter i andre typer slag eller at ikke kondisjonen er på topp. I det siste tilfellet kan det være greit å spille ballvekslinger som varer lenge.

Her er noen regler for singletaktikk:
På nybegynner stadium er det viktig å ikke gi spilleren for mange taktiske regler å tenke på fra starten. Fokuser på maks to av gangen. Disse vil etterhvert sette seg i underbevisstheten, slik at de blir fulgt automatisk. Først da bør man gå videre og lære de nye taktiske regler/tips.